Afval, plastic, blik en drinkpakken

Wat is het?

Als u plastic, blik en drinkpakken apart inlevert, kan de gemeente dit goed recyclen om weer nieuwe dingen van te maken.

Op Milieucentraal.nl staat welk afval er onder plastic, blik en drinkpakken valt.

Er zit tegenwoordig statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes van (fris)drank. Deze verpakkingen zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. U kunt deze verpakkingen inleveren bij (grotere) supermarkten.

Wat moet ik doen?

  • Zorg dat alle verpakkingen leeg zijn
  • Verwijder papier, karton of aluminiumfolie

Als u twijfelt in welke bak uw afval hoort, checkt u de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Hoe werkt het?

U kunt uw plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons in de PMD-container (met oranje deksel) stoppen. ROVA ledigt de PMD-container eens per 4 weken. Op de afvalkalender of in de ROVA-app kunt u zien wanneer dat gebeurt.

Op de inzameldag moet u de container 's ochtends vóór 07.00 uur met gesloten deksel aan de straat of op de centrale aanbiedplaats neerzetten. Op dat tijdstip start de ROVA met de inzameling. Op de inzameldag moet uw minicontainer om 20.00 uur van de openbare weg gehaald zijn.

Let op:

  • De containers horen bij het huis; u mag ze dus niet meenemen als u verhuist. Wilt u de container dan wel leeg en schoon achterlaten?
  • Binnen 3 maanden na verhuizing kunt u gratis uw container laten omwisselen voor een grotere of kleinere. Na 3 maanden dient u hiervoor kosten te betalen.
  • Beschilder of beplak de minicontainers niet onnodig.
  • Hebt u geen PMD-container bij uw huis staan, dan kunt u uw afval in een ondergrondse verzamelcontainer kwijt met behulp van een pasje.

Extra informatie

Sap- en zuivelpakken bevatten belangrijke onderdelen om te hergebruiken: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat men deze onderdelen van elkaar kan scheiden. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt.

Verpakkingen van blik zijn eenmalig in gebruik, maar metaal is eindeloos te recyclen. Een oud blik wordt zo weer onderdeel voor bijvoorbeeld nieuwe blikjes.

Wegwerpplastic dat bedoeld is voor eenmalig gebruik is verboden. Denk aan plastic rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes enzovoorts. Deze producten mogen niet meer op de markt gebracht worden.