Beschermen, niet frustreren
De laatste jaren valt mij steeds meer op dat in ons kleine landje functies en opgaven strijden om ruimte en aandacht. Ik zie dat effect in de samenleving, in heel Nederland.
Tijd voor een paar voorbeelden die wellicht herkend worden.
In het landelijk gebied kan groen gas opgewekt worden door middel van mestvergisting. Dat draagt bij aan het beter aanwenden van mest, minder uitstoot van broeikasgassen, er is minder kunstmest nodig en duurzaam gas als opbrengst. Hoe mooi en innovatief kan het zijn?
De vergunningverlening stokt omdat wordt vastgehouden aan stikstofmodellen, die tot ver achter de komma gaan. Dat zorgt ervoor dat deze duurzame ontwikkeling wordt uitgesteld. Schade en onzekerheid voor ondernemers in het landelijk gebied en de duurzame doelen worden niet gerealiseerd.
Om dezelfde reden trekt Tennet aan de bel in Den Haag, omdat nieuwe elektriciteitsnetten die nodig zijn voor duurzame energie stagneren. Dat frustreert woningbouw en bedrijventerreinen.
In Staphorst is de wolf gesignaleerd, ook in de bebouwde kom. Dit roofdier heeft in Nederland al vele schapen en andere dieren gedood. De zorgen bij veehouders en in de verdere gemeenschap groeien. Er zijn rapporten, wolvenplannen, vergaderingen, discussies, maar er is nog geen oplossing.
Ik vind dat dit roofdier in Nederland niet op een natuurlijke manier kan leven. Een verwilderde hond kan wel opgeruimd worden en een wolf die hetzelfde gevaar vormt niet. Dat beleid moet anders. Er zijn betere maatregelen nodig zodat de overheid de samenleving blijft beschermen.
Op Europees niveau ontstaat beweging, de provincies gaan ook aan de slag. Laat veiligheid voorop staan, voorkomen is beter dan genezen.
