Energie en dus geld besparen? De energiecoach kan u helpen

Femke Bloemert weet hoe het moet: besparen op je energierekening. Dat leerde ze toen ze zelf haar energierekening niet meer kon betalen. Als energiecoach helpt ze nu andere inwoners van de gemeente Staphorst energie (en dus geld!) te besparen. Jan Carlo Bos, wethouder Klimaat en energie, is nieuwsgierig naar hoe Femke dat doet. En dat vertelt Femke hem graag.

Toen ze zelf in de problemen kwam had Femke wel een energiecoach kunnen gebruiken, zo vertelt ze de wethouder: “Ik dacht eerst dat ik informatie over energiebesparing zelf wel kon vinden via websites. Dat bleek toch wat ingewikkelder. Ik zocht daarom contact met de gemeente. Daar bleken ze nog een energiecoach te zoeken. Haha, dacht ik: dan word ik dat toch zélf?” Via provincie Overijssel volgde Femke een opleiding tot energiecoach.

Inzicht in rekening en contract

Als energiecoach komt Femke bij de mensen thuis. “Via e-mail of telefoon nemen we van tevoren door wat je wilt: wil je besparen, je woning duurzamer en comfortabeler maken of allebei? Tijdens het thuisbezoek bespreken we wat je zelf kunt doen, waar je de juiste informatie vindt en wat je nodig hebt.” Bos weet dat je moet beginnen met inzicht in je eigen situatie: “Vooral samen kijken naar de energierekening, zodat je ontdekt hoe je zuiniger kunt omgaan met energie. En ook kijken naar het energiecontract, want soms kan het echt goedkoper.”

Nieuwe gewoontes en kleine ingrepen

Energie besparen draait vaak om nieuwe gewoontes aanleren. Femke somt er een aantal op: “De verwarming ‘s nachts lager zetten. Korter douchen. Koken met het deksel op de pan. Het mooie is: nieuwe gewoontes zijn gratis.” Ook met kleine ingrepen kun je voor weinig geld veel energie besparen. Enkele daarvan heeft Bos thuis toegepast: “Radiatorfolie achter de verwarming, tochtstrips in deuren en ramen en ledlampen in plaats van gloei- of halogeenlampen.”

Klusspullen en klushulp

Sommige mensen kunnen bij die kleine ingrepen wel wat hulp gebruiken. Daarvoor heeft Femke contact met de klussendienst van Stichting Welzijn Staphorst. En de spullen? Femke: “Ik heb een aantal spullen op voorraad, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Daarmee kan ik mensen eventueel op weg helpen.”

Hulp bij aanvragen van vergoedingen

Wethouder Bos wijst graag op verschillende vergoedingen die mensen bij de gemeente kunnen aanvragen: “We hebben de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen. En de isolatiesubsidie voor doe-het-zelvers. Er zijn nog meer vergoedingen, ook van de landelijke overheid.” Femke: “Ik help ook bij het aanvragen van zulke vergoedingen. Het zou zonde zijn als je wel recht hebt op zo’n vergoeding, maar je vraagt ‘m niet aan.” Bos is blij met de komst van Femke als de nieuwe energiecoach: “Jij spreekt echt uit je eigen ervaring. Die kracht kun je gebruiken. En door bij mensen thuis te komen denk je ter plekke met hen mee. Welkom in de gemeente Staphorst!”

Kom nu in actie

Wilt u ook uw energierekening omlaag brengen? En wilt u daarvoor energie besparen? Kom nú in actie. Want juist in de lente en zomer kunt u prima maatregelen nemen voor de koude herfst en winter.

Energiecoach Femke Bloemert naast wethouder Jan Carlo Bos

Maak een gratis afspraak met een energiecoach of energieadviseur

U kunt advies krijgen hoe u uw energierekening omlaag kunt brengen. Maak hiervoor een gratis afspraak met een energiecoach of energieadviseur.

Oproep: vrijwilligers voor klussendienst gezocht

De klussendienst van Stichting Welzijn Staphorst kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Lijkt het u wat om anderen te helpen met kleine klusjes? Meldt u zich dan aan via www.sws-staphorst.nl.