Groene reststromen
De gemeente Staphorst heeft als doel om zoveel mogelijk circulair te werken. Dat betekent dat we grondstoffen niet weggooien maar hergebruiken. Dit geldt ook voor het maaisel dat we ophalen bij het maaien van bermen en sloten. Deze zogenaamde ‘groene reststromen’ brengen we onder meer naar lokale agrariërs. Zij kunnen dit gebruiken om de bodem van hun land te verbeteren.
In dit filmpje ziet u hoe de groene bermmaaisel werkt. Of lees de tekst eronder.
Wat zijn groene reststromen?
De gemeente Staphorst onderhoudt de openbare ruimte. Zo maaien we bermen en korft het waterschap sloten. Dit levert een flinke hoeveelheid maaisel op. Dit soort groene resten noemen we groene reststromen.
Wat doen we met deze groene reststromen?
Sinds 2021 brengen we een deel van deze groene reststromen naar lokale agrariërs. Zij gebruiken het vervolgens als bodemverbeteraar van hun grond. Dit past bij het doel van de gemeente om zoveel mogelijk circulair te werken en grondstoffen te hergebruiken. Bovendien zorgen we samen met agrariërs voor bodemverbetering.
Wat is een bodemverbeteraar?
Een bodemverbeteraar is een toevoeging aan de grond dat het bodemleven stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën, schimmels, regenwormen en aaltjes in de grond. Zij maken de grond vruchtbaarder en weerbaarder tegen ziektes. Ook zorgen ze ervoor dat de grond beter water vasthoudt. Het maaisel van bermen en sloten kan dienen als een bodemverbeteraar.
Hoe gaat het proces met de groene reststromen precies in zijn werk?
- De buitendienst van de gemeente maait de bermen en de waterschappen korven sloten.
- Vervolgens controleren medewerkers van de buitendienst of het maaisel geschikt is als bodemverbeteraar. Zo moet het maaisel niet vervuild zijn.
- Als het maaisel geschikt is, brengen de medewerkers van de gemeente een katalysator aan. Dat is een middel dat stank tegengaat en het maaisel meer zuurstofrijk maakt.
- De buitendienst van de gemeente brengt het maaisel naar een aantal lokale agrarische bedrijven. Daar blijft het zo’n 6 tot 9 maanden liggen.
- Daarna is het maaisel geschikt als bodemverbeteraar en kan de agrariër het aanbrengen op zijn grond.
Heeft u een agrarisch bedrijf en bent u geïnteresseerd in de groene reststromen?
Op dit moment brengt de gemeente het maaisel naar een aantal agrarische bedrijven die hebben aangegeven hiervan gebruik te willen maken. Heeft u een agrarisch bedrijf en bent u ook geïnteresseerd? Neem dan contact op via gemeente@staphorst.nl.