Leerlingen Pieter Zandt verbeelden ideeën over oorlog, vrede en bezetting

Voor het Koetshuis in Staphorst zijn vier kunstwerken te bewonderen, gemaakt door leerlingen van het Pieter Zandt Scholengemeenschap in Staphorst. In het kader van 80 jaar vrijheid werken de basisscholen en het voortgezet onderwijs aan het project ‘De gezamenlijke kunst van vrijheid’.

Groepsfoto van de leerlingen met voor hun de kunstwerken
Aan het project deden 12 klassen mee. Op de foto: klas 1HVa. In totaal hebben zo'n 225 leerlingen meegewerkt aan de kunstwerken.

Twaalf klassen van het Pieter Zandt Scholengemeenschap hebben gewerkt aan vier kunstwerken die hun ideeën over oorlog, vrede en bezetting verbeelden. De kunstlessen zijn gegeven door Jacomijn Schellevis en Heleen Langkamp van LINK, beiden zijn beeldend kunstenaar en vakdocent. De kunstwerken zijn gemaakt op een basis van pallets.

Sommige leerlingen bogen zich over de vormen en constructies, terwijl andere leerlingen de kunstwerken verfraaiden met details. Daarnaast stelden leerlingen zichzelf de vraag: Hoe kan de vrede gehandhaafd blijven? Zij verbeelden dit door verschillende handen die samen verantwoordelijkheid nemen en samen actief de vrede koesteren.

Wapens, zoals tanks en mitrailleurs, worden ingezet tijdens de oorlog, maar worden ook gebruikt tijdens vredesmissies. In één van de kunstwerken is deze tegenstrijdigheid verbeeld door het wapentuig te versieren met bloemen en symbolen die te maken hebben met vrede en vrijheid.

Het vliegtuig staat symbool voor de vrijheid die wij al 80 jaar mogen beleven. Om niet te vergeten wat er gebeurd is in het verleden, staat het vliegtuig tegen een herdenkingszuil aan bekleed met onder andere kransen.

Later dit jaar volgt een expositie van de kunstwerken van de basisschoolleerlingen, een expositie die eerst op de bassischolen zal worden gehouden en vervolgens in de gemeente Staphorst.

Dit project ‘De gezamenlijke kunst van vrijheid’ is mogelijk gemaakt door het Vfonds en de gemeente Staphorst.