Locaties nieuwe laadpalen

Tussen 8 oktober en 5 november kon u reageren op 50 voorgestelde locaties van nieuwe laadpalen. Hartelijk bedankt voor uw reactie! We hielden zoveel mogelijk rekening met uw inbreng bij het bepalen van de definitieve locaties. Hieronder leest u wat de definitieve locaties worden en wat de verdere planning is.

Wat zijn de definitieve locaties?

Via de knop hieronder komt u bij een kaart met de definitieve locaties. De groene stipjes zijn de nieuwe locaties; de blauwe stipjes zijn al bestaande laadpalen.

Bekijk de definitieve locaties

Wat gebeurt er met deze locaties?

Voor de meeste locaties geldt dat er een laadpaal komt als een omwonende er één aanvraagt. Het is dus nog niet zeker of en wanneer er een laadpaal komt.

Op tien locaties plaatst leverancier Vattenfall InCharge tussen juli 2025 en juli 2027 proactief een laadpaal. Dit houdt in dat hier laadpalen komen voordat een buurtbewoner er een aanvraagt. In het uitklapmenu hieronder ziet u welke locaties we deze laadpalen willen plaatsen.

Rouveen
  • Lijsterbeslaan 8
  • Mispellaan 24d
  • Beukenlaan 1
Staphorst
  • Jan Arendsland 5
  • Industrieweg (ter hoogte van de R.D. Bügelstraat)
  • Smitserf 18
  • Meester Boldewijnlaan 22
  • Markt 2 (zijde Marktplein)
IJhorst
  • Sparrenlaan 27
  • Jan Toetlaan 21

Direct omwonenden krijgen hierover een brief. Heeft u een opmerking of een vraag over een van de locaties? Mail dan naar gemeente@staphorst.nl.
 

Veelgestelde vragen

Waarom plaatst de gemeente Staphorst laadpalen?

Steeds meer inwoners van de gemeente Staphorst rijden in een elektrisch voertuig. Dit aantal blijft in de toekomst waarschijnlijk verder groeien. Er zijn daarom steeds meer laadpalen nodig.
Door nu al de locaties van laadpalen te bepalen, kan leverancier Vattenfall InCharge er sneller een plaatsen als een inwoner er een aanvraagt. Ook plaatsen we proactief tien laadpalen op plekken waarvan we verwachten dat er in de toekomst behoefte aan is. Zo voorkomen we dat inwoners in de toekomst nog langer moeten wachten.

Ik heb aangegeven dat ik het niet eens was met een locatie. Waarom komt daar nu toch een laadpaal?

Op basis van de reacties pasten we verschillende locaties aan. Niet alle suggesties konden we overnemen. Op een aantal plekken is het namelijk technisch niet mogelijk een laadpaal te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat er te weinig ruimte achter het parkeervak is voor een laadpaal, de gemeente er geen grond heeft of omdat er geen laagspanningskabel in de buurt ligt.

Bij mij in de buurt zijn geen elektrische auto’s. Waarom komt op die locatie toch een laadpaal?

Voor de meeste locaties geldt dat hier pas een laadpaal komt als iemand in de buurt (binnen 250 meter) er één aanvraagt. Het is dus nog niet zeker of en wanneer hier een laadpaal komt. We hebben de locatie al bepaald, zodat leverancier Vattenfall InCharge sneller een laadpaal kan plaatsen als een inwoner er een aanvraagt.
Op tien locaties plaatst Vattenfall InCharge proactief een laadpaal, dus voordat iemand deze aanvraagt. Dit zijn locaties waarvan we verwachten dat er in de toekomst een laadpaal nodig is.

Hoe weet ik of en wanneer er een laadpaal in mijn omgeving komt?

Komt er in uw buurt een laadpaal? Dan krijgt u hierover een brief van de gemeente. Ook neemt de gemeente dan een Verkeersbesluit. U krijgt hierover een bericht in Berichten over uw buurt op MijnOverheid.nl als u zich daarvoor heeft aangemeld.

Wat kan ik het doen als ik het niet eens ben met een locatie?

Als er daadwerkelijk een laadpaal in uw buurt komt, neemt de gemeente een Verkeersbesluit. U kunt hiertegen binnen 6 weken een bezwaar maken.

Hoe vraag ik een openbare laadpaal aan? En waar vind ik andere informatie over openbare laadpalen?

Meer informatie over openbare laadpalen vindt u op de pagina elektrische laadpalen. Hier kunt u ook een openbare laadpaal aanvragen.