Onderhoud aan asfaltwegen: een kwestie van goed plannen
Een asfaltweg gaat zo’n zeven tot vijftien jaar mee. In die tijd slijt het wegdek: er komen dan scheuren of kuilen in. De ene weg slijt harder dan de andere. Dat hangt af van hoeveel verkeer er is. En bijvoorbeeld ook van de onderlaag van de weg. Om de wegen zo veilig en mooi mogelijk te houden, onderhoudt de gemeente ze.
Wethouder Herriët Brinkman vertelt: “Onderhoud kost tijd en geld. Het is dus een kwestie van goed plannen: welke weg is wanneer aan de beurt voor welke soort onderhoud.”
Slimmer
Bij de planning van het onderhoud houdt de gemeente rekening met van alles. Met de verkeersveiligheid, met de ernst van de slijtage en met de hoeveelheid overlast voor verkeer en omwonenden. Ook kijken we naar wat ónder het wegdek ligt. Verder houden we rekening met andere aanpassingen. De wethouder: “Stel, er staat een fietspad gepland voor een weg die onderhoud nodig heeft. Dan kan het slimmer zijn om alles in één keer te doen.”
Onderhouden of vervangen
Door wegen goed te onderhouden gaan ze langer mee. Vervangen is dan niet nodig. Dat scheelt veel geld. Goede voorbeelden zijn de Gemeenteweg, de Lankhorsterweg en de Scholenweg. Daar heeft het wegdek een nieuw toplaagje gekregen. Brinkman: “Dat ziet er minder strak uit dan een compleet nieuwe asfaltlaag. Maar de scheuren zijn gerepareerd en het wegdek is extra beschermd. Deze wegen kunnen nu weer zo’n tien jaar mee.” Onderhoud scheelde bij deze wegen behalve veel geld ook veel tijd: het verkeer kon er binnen een dag alweer overheen.
Schade aan een weg melden
Ziet u schade aan een weg? Dan kunt u dat melden bij de gemeente. Ernstige problemen lossen we snel op. Minder dringende zaken plannen we in. Kijk voor meer informatie op www.staphorst.nl/meldingen.