Opvang vluchtelingen 'op eigen manier'

Gemeente Staphorst kiest ervoor om de opgaven op het gebied van vluchtelingen op eigen wijze uit te voeren. Dat stelt het college van B en W voor in de nota Perspectief op Vluchtelingen die deze week verschijnt. Het college beschrijft daarin 5 uitgangspunten voor de uitvoering van de taken. De eerste daarvan is dat opvang & huisvesting van vluchtelingen worden gerealiseerd op een manier die bij Staphorst past. Het college wil locaties daarom ook liefst in eigen beheer hebben. De raad bespreekt de nota eind deze maand en beslist er in oktober over.

Staphorst heeft een eigen identiteit, schrijven B en W in de nota, en belangrijke sterkten zijn verder omzien naar elkaar, saamhorigheid, samen de handen uit de mouwen steken, ondernemerschap, oplossingen bedenken en uitvoeren. Daarom past het ook bij Staphorst om locaties waar mogelijk zelf te beheren.

Het college wil inwoners zoveel mogelijk betrekken en heeft daarvoor een eigen aanpak ontwikkeld. “We realiseren ons dat opvang vaak veel en ook heel diverse reacties oproept”, zegt wethouder Jan Carlo Bos, “Juist daarom hechten we aan contact met de mensen. We hebben een 4-fasenmodel: inventarisatie, verkenning, besluitvorming en uitwerking. We gaan zo snel als kan persoonlijk in gesprek met direct omwonenden, al gelijk in de verkenningsfase. Ook informeren we dan de buurt en de verdere samenleving. Zodat mensen kunnen meepraten over hoe we een en ander realiseren.”

Kabinetsplannen

Andere uitgangspunten voor de gemeente zijn naast de visie ‘Samen Meedoen Staphorst’, solidariteit met de gemeenten in de regio en voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Op asielopvang heeft de gemeente nu te maken met 2 parallelle ontwikkelingen, schrijven B en W: enerzijds de afspraken in de regio en de huidige wetgeving, anderzijds de aankondiging van het kabinet dat er ander beleid komt.

Wethouder Bos: “We kunnen natuurlijk niet voorspellen hoe dat eruit komt te zien en op welke termijn dat zijn beslag krijgt. Ondertussen willen we ons als college houden aan de afspraken die we met onze buurgemeenten hebben gemaakt en de huidige wetgeving. Wanneer we weten hoe en wanneer die verandert, zullen we bekijken hoe we daarmee om moeten gaan.”

Asielopvang

Staphorst heeft nog geen asielopvang gerealiseerd. Eerder dit jaar is daarvoor de locatie van voormalig restaurant Piri Piri aan de Schansweg in  Rouveen verkend. Die bleek uiteindelijk financieel niet haalbaar voor het COA. Wethouder Bos: “We hebben daar hard aan gewerkt, maar het is niet gelukt. Daar is veel tijd mee verloren.”

De gemeente slaagt er daardoor niet meer in om dit najaar de regio harde toezeggingen te kunnen doen over aantallen plekken. En dat was wel afgesproken. Bos: “We hebben op dit vlak echt wat te doen. We inventariseren nu verdere mogelijke locaties. Zodra dat leidt tot een verkenning, komen we terug bij de raad en communiceren we met inwoners.”

Uit de nota blijkt dat de gemeente ook werk te verzetten heeft op de andere twee gemeentelijke opdrachten, de opvang van Oekraïners en het huisvesten van erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning – de zogeheten statushouders.

Oekraïne opvang

Voor de opvang van Oekraïners zijn volgend jaar januari 47 extra plekken nodig. Daarnaast zijn de nutsvoorzieningen bij de huidige locatie ontoereikend en zijn er zorgen over de bereikbaarheid daar. In het kader van een integrale oplossing onderzoekt de gemeente daarom ook of er een tweede locatie moet komen. Ook gaat de gemeente zich voorbereiden op een mogelijk langer verblijf van Oekraïners als de oorlog aanhoudt.

Statushouders

Staphorst haalt de taakstelling voor het huisvesten van statushouders nu door de Tussenvoorziening in het voormalig hotelgedeelte van Waanders. Hier worden erkende vluchtelingen tijdelijk gehuisvest tot er een woning beschikbaar is. Maar er is nog steeds een groot gebrek aan sociale huurwoningen, voor álle doelgroepen. Het actieprogramma Wonen moet daarin verandering brengen. Het college heeft daarbij aandacht voor de buurten, liefst moet er een goede mix van doelgroepen zijn.

Verder onderzoekt het college of het de inzet van de Tussenvoorziening kan verlengen. Omwonenden daar zijn de afgelopen twee jaar geïnformeerd en betrokken met nieuwsbrieven, in persoonlijke gesprekken en in een klankbordgroep. In het onderzoek naar de mogelijke verlenging spreekt de gemeente deze klankbordgroep en andere omwonenden. Het college wil namelijk horen welke elementen de mensen van belang om mee te wegen bij het besluit.

Jongeren

Tot slot moeten gemeenten sinds dit jaar ook gevluchte jongeren met een verblijfsvergunning opnemen, binnen de taakstelling statushouders. Er is een groot tekort aan opvangplekken voor deze zogeheten amv’s, alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Staphorst moet dit jaar 6 van deze jongeren opvangen. De gemeente bekijkt nu de mogelijkheden voor kleinschalige opvang.

De nota besluit met aandachtspunten voor goede opvang en integratie van vluchtelingen zoals het tekort aan taaldocenten voor de inburgeringslessen, en andere belemmeringen op het gebied van onderwijs, zorg en werk.

Besluitvorming

De raad bespreekt de perspectiefnota inhoudelijk op 24 september en besluit 8 oktober over de vaststelling.