Prestatieafspraken 2025: versnelde bouw sociale huurwoningen zet door
Gemeente Staphorst, Woonstichting VechtHorst en huurdersvereniging TOEK hebben op 11 december de zogeheten prestatieafspraken voor 2025 ondertekend. Deze jaarlijkse afspraken staan volgend jaar opnieuw in het teken van versnelling van de bouw van sociale huurwoningen. Ook blijven de partijen zich samen inzetten voor huurders die moeite hebben om zichzelf te redden. Daarnaast hebben ze afspraken gemaakt over onder meer betaalbaarheid, leefbaarheid en vergroening in de wijken.
Het versnellen van woningbouw is net als vorig jaar een belangrijk thema in de prestatieafspraken. In 2024 zijn door een goede samenwerking tussen de partijen al 23 woningen en 20 zorgappartementen bijgebouwd. Die lijn zetten de partijen in 2025 voort, met nieuwbouw in onder meer Staphorst en Rouveen. Daar komen 106 extra woningen waarvan er in 2025 naar verwachting 83 worden opgeleverd. De overige 23 woningen zijn appartementen waarvan de bouw volgend jaar begint.
Wethouder Lucas Mulder licht toe: “We hebben een grote opdracht voor het bouwen van nieuwe woningen. Vooral in het betaalbare segment zijn meer huizen nodig. Daarom blijven we net als afgelopen jaar zoeken naar extra woningbouwlocaties. We kunnen de opdracht alleen realiseren in samenwerking met elkaar en andere betrokken partijen, zoals aannemers, makelaars en ontwikkelaars.”
Aandacht voor leefbaarheid
De drie partijen blijven zich inzetten voor de leefbaarheid in buurten en wijken. Door gezamenlijk wijkgericht te werken en in 2025 een plan van aanpak te maken voor wijk- en buurtregie zijn VechtHorst, gemeente en TOEK meer zichtbaar en makkelijker aan te spreken voor de bewoners. Ook stimuleren de partijen samen een gezonde en duurzame leefomgeving door verduurzaming en vergroening van tuinen en de openbare ruimte.
“Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in de gemeente Staphorst op een prettige manier kan samenleven”, zegt Robert Waarsing, directeur-bestuurder van Woonstichting VechtHorst. “Een gezamenlijke aanpak in de wijk is daarvoor van belang. We maken met elkaar duidelijke afspraken over wat we van elkaar, maar ook van bewoners en andere samenwerkingspartijen, kunnen verwachten. De samenwerking is het afgelopen jaar alleen maar sterker geworden. Volgend jaar bouwen we daarop verder, waarbij iedereen zijn eigen rol oppakt maar we gezamenlijk het verschil kunnen maken.”
Betaalbaarheid
Een betaalbare woning voor huishoudens met een laag inkomen en energiearmoede beperken. Dat was en blijft de doelstelling van de partijen op het gebied van betaalbaarheid. De nieuwbouw van betaalbare woningen, verduurzaming van bestaande woningen en individuele aandacht en voorlichting over het voorkomen van financiële problemen, moeten daaraan bijdragen.
TOEK-voorzitter Pieter Brattinga is tevreden over de afspraken: “We vinden het belangrijk dat mensen betaalbaar kunnen wonen en geen financiële problemen krijgen. Daarom maken we ons hard voor toevoeging van betaalbare huizen voor alle woningzoekenden. Daarnaast is ook de aandacht voor de betaalbaarheid voor de huidige huurders en het voorkomen van schuldenproblematiek voor ons heel belangrijk.”