Staatssecretaris positief over ‘Staphorster bod voor grootschalige munitieopslag’
Donderdagmiddag 19 december 2024 ontving staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman het ‘bod voor grootschalige munitieopslag’ uit handen van Jan ten Kate, burgemeester van Staphorst. De gemeente wil met dit bod borgen dat Defensie op de juiste manier omgaat met de veiligheid en zorgen van inwoners in Staphorst, als er een grootschalige munitieopslag in Staphorst komt.
“Ik waardeer het dat Staphorst zo betrokken is en dat de burgemeester is gekomen om een voorstel te overhandigen met wensen en voorwaarden. Als het kabinet in het voorjaar zou besluiten dat de locatie in Staphorst het voorkeursalternatief wordt voor een grootschalige munitieopslag, dan gaan we uiteraard met de gemeente in gesprek om het zo goed mogelijk in te passen”, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman.
Veiligheid
Burgemeester Jan ten Kate overhandigde het bod voor grootschalige munitieopslag namens het college en de gemeenteraad van Staphorst en met steun van de provincie Overijssel. Bij het aanbieden van het bod, wat plaatsvond op het ministerie van Defensie in Den Haag, was ook tijd voor een gesprek. Burgemeester Jan ten Kate en wethouder Lucas Mulders hebben aan de hand van de kaart op het bod uitgelegd waarom de zorg voor direct omwonenden en een vlot en veilig transport van en naar de opslag en de A28 duidelijke voorwaarden zijn.
Gedeputeerde Erwin Hoogland van de provincie Overijssel: “Staphorst heeft al sinds het vroege begin betrokkenheid getoond bij de zoektocht van Defensie naar uitbreidingsmogelijkheden. Ik heb grote waardering voor de manier waarop de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om de veiligheid van ons allemaal. Dat vraagt wat van de inwoners. Ik steun het bod van de gemeente, en reken er op dat het kabinet dit bod ter harte neemt."
Burgemeester Jan ten Kate: “Secretaris-generaal van de NAVO Rutte zei het vorige week nog: onze veiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Staphorst wil daarin zijn verantwoordelijkheid nemen. Tenminste, als er met ons gesproken wordt en niet over ons. Als wij dit in goede samenwerking kunnen oppakken - en zo de veiligheid van onze inwoners kunnen garanderen - denken wij dat grootschalige munitieopslag te combineren is met onze lokale en regionale opgaven. Daar gaat dit bod over.”
Agendapunten
Met het Staphorster bod zorgt de gemeente ervoor dat de Rijksoverheid inclusief Defensie weet dat Staphorst dit belangrijke voorwaarden vindt, vóórdat het besluit wordt genomen. Als het kabinet besluit dat Staphorst de voorkeurslocatie is, dan zijn dit de agendapunten waarover de gemeente met Defensie in gesprek wil. Die boodschap is dus goed overgekomen bij de staatssecretaris.
Het ‘Staphorster bod voor grootschalige munitieopslag’ staat op de website van de gemeente Staphorst, zie www.staphorst.nl/munitieopslag.
Vervolg
Om Nederland veilig te houden, heeft Defensie meer ruimte voor grootschalige munitieopslag nodig. De bestaande munitieopslag in Staphorst is een van de drie locaties die Defensie onderzoekt voor grootschalige munitieopslag.
Na afronding van het planMER-onderzoek besluit het kabinet wat de voorkeurslocatie is. Na de terinzagelegging volgt een definitief besluit. Daarna gaat Defensie met de omgeving van die locatie in gesprek en plannen maken voor de inrichting en uitvoering.