Start Training Valpreventieprogramma Otago
In de gemeente Staphorst kunt u nu ook meedoen met het valpreventieprogramma Otago. Deze is bedoeld voor mensen met een hoog risico op vallen.

Bekostigd door de gemeente
De gemeente vindt het belangrijk dat ook mensen met een hoog risico om te vallen mee kunnen doen aan een valpreventieprogramma. Landelijk zijn er nog altijd geen bindende afspraken gemaakt voor de uitvoering van de screening en het valpreventieprogramma Otago. De gemeente Staphorst wilde niet langer wachten en besloot vooruitlopend hierop zelf dit programma te bekostigen, vanuit middelen die verkregen zijn met betrekking tot het regionale Integraal Zorg Akkoord. De ketenaanpak Valpreventie maakt daar ook deel van uit. Op 9 april startte de eerste groep inwoners aan de preventielessen.
Wethouder Jan Carlo Bos: “Ik ben erg blij dat we nu ook inwoners kunnen helpen die een hoog risico hebben om te vallen. Wanneer mensen vallen zijn de gevolgen vaak erg groot. Naast fysieke klachten, heeft een val vaak ook veel impact op de zelfredzaamheid van iemand, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Zelfs het risico op vereenzaming kan hierdoor toenemen. Voor ons als gemeente belangrijk om toch het beweegprogramma mogelijk te maken. Het zou mooi zijn als de kans op vallen door deze preventielessen zoveel mogelijk voorkomen kan worden.”
Drie beweegprogramma’s om vallen te voorkomen
In totaal worden er drie valpreventieprogramma’s aangeboden, genaamd ‘In Balans’ en ‘Vallen Verleden Tijd’, beide voor inwoners met een matig valrisico, en nu dus ook ‘Otago’. Deze is voor inwoners met een hoog valrisico. Welk programma voor wie geschikt is, is afhankelijk van de screening om de valrisicofactoren in beeld te brengen. Deze screening wordt gedaan door huisarts Pezeshki Nia uit Rouveen.
Huisarts Pezeshki Nia: “Vanuit de screening is opgevallen dat mensen vaak niet bewust zijn van het risico dat ze lopen op vallen. Ze denken dat vallen bij de leeftijd hoort. Ze beseffen vaak ook niet wat voor (ernstige) gevolgen vallen kan hebben. Bij het screenen kwam ik vooral tegen dat door slechte visus, geen goed schoeisel, duizeligheid als gevolg van medicatie of minder bewegen (omdat ze bang zijn om te vallen) de risico’s zijn om te vallen.”
Samen voorkomen dat mensen vallen
Huisarts Pezeshki Nia maakt deel uit van de kerngroep ‘Valpreventie in Staphorst’. In deze kerngroep zitten ook Stichting Welzijn Staphorst, die de aansturing doet, Fysiotherapie Ter Harmsel, Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren, de beweeg- en sportcoach en de gemeente.
Direct verbetering
Annemarie Eilert van Stichting Welzijn Staphorst over het beweegprogramma ‘In balans’: “De eerste groep startte in november vorig jaar en is inmiddels klaar. Ouderen volgden deze training 10 weken. Er werd gewerkt aan balans, spierkracht en het reactievermogen. De reacties van de deelnemers waren enthousiast. Ze vonden in dit geval ‘In Balans’ echt waardevol. Ze ervaren direct verbetering in hun balans en durven nu met meer zekerheid hun dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals onder andere opstaan uit een stoel zonder je handen te gebruiken.”
Structureel blijven bewegen
In de ideale situatie blijft het niet bij de training. Aan het einde van de cursus wordt daarom ingezet op een structureel beweegaanbod. Er wordt samen met Ter Harmsel gekeken naar waar ouderen kunnen aansluiten. Ook worden er gesprekken gevoerd met de beweeg- en sportcoaches van de gemeente.
Een tweede groep ouderen met een matig valrisico start deze maand. Later in het jaar volgt een derde groep. Nu de eerste groep met hoog valrisico in april is gestart, is de verwachting dat direct hierna een tweede groep start. Hopelijk is er dan meer duidelijkheid en overeenstemming tussen zorgverzekeraars en de huisartsen, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Mocht dit niet het geval zijn dan neemt de gemeente Staphorst ook deze kosten voor zijn rekening. Dit om te voorkomen dat mensen met een hoog valrisico op een wachtlijst belanden.
Aanmelden voor beweegprogramma
Soms melden ouderen zichzelf. Ze zijn gevallen, of hebben angst om te vallen. Ook zijn er situaties waarin er signalen vanuit het netwerk, zoals familie of mantelzorgers, over iemand komen. Om te kijken of er sprake is van een valrisico, wordt een korte test gedaan met een drietal vragen waarop met ja of nee geantwoord kan worden. De aanmelding verloopt via Stichting Welzijn Staphorst. Voor meer informatie kijk op welzijnstaphorst.nl. Deelname aan een beweegprogramma is gratis.