Vergunningcheck boom kappen
Als u één of meer bomen wilt kappen, verplanten of flink snoeien, hebt u soms een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Kijk in dit stroomschema en op de Groene Kaart welke van de volgende drie mogelijkheden geldt voor u:
- u hebt een vergunning nodig óf
- u hoeft alleen een melding te doen óf
- u kunt de boom kappen, want u hebt hiervoor geen vergunning nodig en u hoeft ook geen melding te doen.
Waardevolle bomen en andere waardevolle landschapselementen worden beschermd. Dit betekent dat die niet zomaar gekapt mogen worden. Wanneer u toch een waardevolle boom wilt kappen, dan moet u daarvoor een vergunning aanvragen via het Omgevingsloket.
Wanneer kunt u vergunningvrij kappen?
Staat de boom in het gebied ‘vergunningvrij’ én is hij niet gemarkeerd als waardevol? Dan kunt u zonder vergunning of melding kappen. Zijn de bomen of landschapselementen op de Groene Kaart specifiek aangegeven? Dan moet u een vergunning aanvragen.
Wanneer moet u een melding doen?
In het gebied waar het ‘lichte regime’ geldt, kunt u een boom kappen wanneer u een melding hebt gedaan. Hierbij geldt een ‘herplantplicht’. Dat betekent dat u een nieuwe boom plant in de directe omgeving van de gekapte boom.
Onder dit lichte regime vallen de bomen en onderdelen van het landschap die vanuit cultuurhistorisch, landschappelijk, archeologisch of ecologisch oogpunt vervangbaar zijn. Het gaat daarbij met name om erven waarbij de bomen wel bijdragen aan de beleving van de omgeving van het dorps- of landschapsgezicht.
Wanneer hebt u een omgevingsvergunning nodig?
Bomen en onderdelen van het landschap die volgens de Groene Kaart waardevol zijn, mogen in principe niet worden verwijderd. Denk daarbij aan eendenkooien, bepaalde geriefbosjes, kerkenbosjes, (elzen)singels en bomenrijen. Wanneer u toch wilt kappen, dan moet u daarvoor een vergunning aanvragen. De gemeente beoordeelt dan uw verzoek. Eventueel stelt de gemeente dan voorwaarden om het landschap te herstellen of te verbeteren.
Wanneer u een vergunning aanvraagt, beoordeelt de gemeente of het belang van behoud van de boom groter is dan het belang van verwijdering ervan. Zo kan een waardevolle boom toch gekapt worden als de boom bijvoorbeeld dreigt om te waaien. De gemeente kan aan de omgevingsvergunning aanvullende voorwaarden verbinden, zoals een herplantplicht. Ook kan de gemeente een termijn stellen waarbinnen u moet herplanten.
De gemeente kan een vergunning weigeren vanwege:
- de natuurwaarde van de boom;
- de landschappelijke, beeldbepalende of cultuurhistorische waarde van de boom;
- de waarde van de boom voor stads- en dorpsschoon;
- de waarde voor de leefbaarheid van de boom.
Dit moet u doen:
- Overleg altijd eerst met omwonenden of zij bezwaar hebben tegen het kappen van de boom.
- Als blijkt dat u een vergunning nodig hebt, kunt u die direct aanvragen via het Omgevingsloket met uw DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven). Daar vraagt u de vergunning aan voor de activiteit ‘Boom kappen of houtopstand vellen - aanvraag vergunning’.
Geef in uw aanvraag aan:
- de soortnaam van de boom;
- op een tekening of luchtfoto waar precies de boom of bomen staan; gaat het om meerdere bomen, geef dan elk daarvan een nummer;
- waarom u de boom wilt kappen;
- of u gaat herplanten.
Zo ja, vermeld dan:
- om hoeveel bomen het gaat;
- waar ze komen te staan;
- om welke soort het gaat;
- wanneer u gaat herplanten.
Zo niet, vermeld dan:
- waarom u niet gaat herplanten.
Zo doet u een melding
U kunt bij de gemeente een melding doen voor het kappen van uw boom. Hierbij geldt een ‘herplantplicht’. Dat betekent dat u een nieuwe boom plant in de directe omgeving van de gekapte boom. Geef daarom bij de melding door:
- de soortnaam van de boom die u wilt kappen;
- de plek van de boom;
- een tekening van de plek en omgeving van de boom;
- de soortnaam van de boom die u wilt herplanten;
- de plek van de te herplanten boom;
- een situatietekening van de locatie van de te herplanten boom.
Kosten van de aanvraag
Aan de aanvraag van de vergunning zijn kosten (leges) verbonden. Wat deze kosten zijn staat in de legesverordening.
Zo lang duurt de behandeling van uw aanvraag
Vergunningaanvraag:
- Binnen acht weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt.
- De gemeente kan deze termijn eenmalig met zes weken verlengen.
Melding:
- Hebt u na 10 werkdagen na de melding nog geen reactie van de gemeente? Dan kunt u de boom kappen.
Kapmelding provincie
Mogelijk moet u ook een kapmelding doen bij de provincie Overijssel of bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Controleer op de website van de provincie of u ook daar een kapmelding moet doen.
Flora- en faunaomgevingsvergunning
Mogelijk hebt u ook een omgevingsvergunning nodig vanwege aanwezige beschermde planten (flora) en dieren (fauna). Om te controleren of u hiervoor een omgevingsvergunning nodig hebt, kunt u contact met ons opnemen. Dat kan via omgevingsloket@staphorst.nl of telefoonnummer (0522) 46 74 67.