Waardeer mest meer
Het Coöperatief Plan Staphorst is een basis voor meerdere projecten in ons grote buitengebied. Een mooi voorbeeld is het project mestvergisting met een groep boeren rond de Klaas Kloosterweg. Wij Duurzaam Staphorst trekt de kar, met steun van Rendo en de gemeente. Ik vernam dat uit een kuub dagverse mest wel dertig kuub gas gewonnen kan worden. Dat is dan biogas wat opgewerkt wordt tot groen gas, gelijkwaardig aan het bekende aardgas. Dat gaat via het gasnet naar de gebruikers.
Er is wetgeving in de maak waarmee energiebedrijven worden verplicht om rond 2026 20% groen gas toe te voegen. Mest wordt daarmee een belangrijke bron voor duurzame gaswinning. Er zijn nog meer voordelen. De monovergister kan gecombineerd worden met een stikstofstripper. Dat kan de stikstofuitstoot met meer dan de helft verminderen. Het restproduct (digestaat) kan dure kunstmest vervangen en is beter voor het bodemleven. De productie van kunstmest kost heel veel gas, dus snijdt het mes aan twee kanten.
De huidige praktijk is dat door strengere Europese regels (afschaffing derogatie) minder dierlijke mest uitgereden mag worden. Het gevolg is een aanslag op de portemonnee en het milieu. Tegen hoge kosten mest afvoeren en dure kunstmest aankopen om de groei van het gewas in stand te houden. Dat is het paard achter de wagen spannen. De kosten rijzen de pan uit en zet ondernemers klem. Het milieu wordt extra belast door meer transport.
Dit initiatief kent dus veel voordelen, het zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen, verbetering van het bodemleven en de waterkwaliteit. Daarnaast opwek van duurzame energie waarmee ook rendement te behalen is voor de ondernemers. Dierlijke mest is zo een duurzame bron voor groei en energie. Dat verdient meer steun en waardering. Dit paard moet snel voor de kar gespannen worden.