Voorwaarden aanvraag gehandicaptenkaart
Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart moet u te voldoen aan voorwaarden. Er zijn vier soorten kaarten: bestuurderskaart, passagierskaart, zowel bestuurders- als passagierskaart en een instellingenkaart.
Hieronder staan de voorwaarden voor de verschillende soorten kaarten vermeld. Mocht u vragen hebben over de voorwaarden of rondom de aanvraag, kunt u contact opnemen met afdeling Samenleving, telefoonnummer (0522) 46 74 66 en kies voor optie 2 Wmo.
Wanneer u voor de eerste keer een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, wordt met behulp van een onafhankelijke arts beoordeeld of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart. Hiervoor werkt de gemeente samen met een onafhankelijk medisch adviesbureau. U krijgt van het onafhankelijk medisch adviesbureau een oproep voor een keuring. Bij het niet verschijnen op een gemaakte afspraak voor een keuring wordt het no-show tarief van de keuringsinstantie doorberekend aan de aanvrager. De regels van de keuringsinstantie met betrekking tot het tijdig afmelden zijn hierbij leidend.
Aanvraag bestuurderskaart
Bent u bestuurder van een motorvoertuig op meer dan twee wielen? Of bestuurder van een brommobiel? Dan kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart als u:
- door een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking heeft van langdurige aard (langer dan 6 maanden) en met de gebruikelijke loophulpmiddelen in redelijkheid niet in staat bent zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet te overbruggen;
- door een aandoening of gebrek permanent rolstoelgebonden bent.
Wanneer u een bestuurderskaart aanvraagt moet u rekening houden met dat de door u overlegde medische gegevens mogelijk aanleiding kunnen zijn om een procedure te starten op grond van de artikel 130-134 van de Wegenverkeerswet 1994. Dit kan eventueel betekenen dat de minister van Verkeer en Waterstaat na onderzoek door een specialist u ongeschikt verklaart voor het besturen van een motorrijtuig en uw rijbewijs ongeldig verklaart.
Aanvraag passagierskaart
Bent u passagier van een motorvoertuig op meer dan twee wielen of van een brommobiel? Dan kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart bestemd voor een passagier als u:
- door een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking heeft van langdurige aard (langer dan 6 maanden) en met de gebruikelijke loophulpmiddelen niet in staat bent zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet te overbruggen;
- door een aandoening of gebrek permanent rolstoelgebonden bent;
- óók voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk bent van de hulp van de bestuurder die u vervoert.
Aanvraag instellingenkaart
Een passagierskaart kan ook aangevraagd worden voor het bestuur van instellingen, voor personeel die te maken heeft met het vervoer van een bewoner die:
- door een aandoening of gebrek permanent rolstoelgebonden is;
- óók voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk is van de hulp van de bestuurder die de bewoner vervoert;
- door een aandoening of gebrek aantoonbare ernstige beperkingen heeft, anders dan een loopbeperking, die het hebben van een gehandicaptenparkeerkaart rechtvaardigt. Het moet daarbij gaan om een ernstig en uniek geval, dat door een keuringsarts wordt beoordeeld.
Voldoet u niet aan de voorwaarden?
Als u niet voldoet aan de voorwaarden en toch voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking wil komen, kunt u een beroep doen op de zogenaamde hardheidsclausule. Daarvan kunt u gebruik maken wanneer u:
- door een aandoening of gebrek aantoonbare ernstige beperkingen hebt, anders dan een loopbeperking, die het hebben van een gehandicaptenparkeerkaart rechtvaardigt. Het moet daarbij gaan om een ernstig en uniek geval, dat door een keuringsarts wordt beoordeeld.