Munitieopslag - overige vragen
Is Staphorst met een grootschalige munitieopslag een doelwit voor de vijand?
Een munitieopslag is op tactisch niveau een doelwit in een conflict. Dat betekent dat als er daadwerkelijk in Nederland gevochten wordt, er rondom de munitieopslag een verhoogde dreiging zal zijn. Op strategisch niveau zal de vijand eerder op zoek gaan om kritieke infrastructuur te raken, zoals de energievoorziening en onze communicatievoorzieningen.
Het is belangrijk om te weten dat een munitieopslag juist ontworpen is om gevaar te minimaliseren.
Defensie heeft voorkeur voor één grote locatie voor munitieopslag. Waarom is dat? Eerder was ook sprake van twee kleinere locaties.
Vanwege efficiëntie, bedrijfsvoering, logistiek en kosten heeft realisatie van één grote locatie de voorkeur van Defensie. Ook blijkt uit het planMER-onderzoek dat bij realisatie van twee kleinere munitieopslaglocaties er meer negatieve effecten voor de omgeving en milieu zijn dan bij één grotere locatie.
Wat als Staphorst niet dé locatie voor grootschalige munitieopslag wordt, maar gekozen wordt voor Biddinghuizen of Weerselo? Blijft de huidige opslaglocatie in Staphorst dan bestaan?
Ja, in dat geval zal de locatie in Staphorst in gebruik blijven bij Defensie.
Staat uw vraag er niet bij?
Laat het ons weten en stuur een e-mail met uw vraag naar gemeente@staphorst.nl. U kunt uw vraag ook direct aan Defensie stellen via ruimtevragen.defensie@mindef.nl. Defensie probeert de vragen zoveel mogelijk te beantwoorden.