Veelgesteldevragen munitieopslag
Pagina bijgewerkt op 18 december 2024
Defensie zoekt vanuit het Nationaal programma Ruimte voor Defensie naar een locatie voor grootschalige munitieopslag. De bestaande munitieopslag in Staphorst is nog één van de drie mogelijke locaties voor grootschalige munitieopslag en zou hiervoor uitgebreid kunnen worden. Begin 2025 maakt het kabinet de voorlopige voorkeurslocatie bekend.
In het kader van nationale veiligheid vindt de gemeenteraad van Staphorst het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen. Voorafgaand aan de besluitvorming wil gemeente Staphorst duidelijk aangeven dat, als het kabinet kiest voor Staphorst, er voor de veiligheid van inwoners voldaan moet worden aan twee belangrijke voorwaarden: een veilige inpassing van de munitieopslag en veiligheid op onze wegen. In het Staphorster bod wordt dit verder toegelicht. Op 19 december 2024 bieden de burgemeester van Staphorst en de gedeputeerde van Overijssel het Staphorster bod aan de staatssecretaris van Defensie aan.
Uit contacten met inwoners uit onze gemeente merken we dat er veel vragen en zorgen leven over de eventuele uitbreiding van de munitieopslag. We geven hieronder antwoord op vragen die aan ons als gemeente worden gesteld. Als er nieuwe informatie komt, passen wij deze vragen en antwoorden daarop aan.
Proces:
Staphorster bod:
Gevolgen van een grootschalige munitieopslag:
Afbeelding van Defensie met de bestaande en nieuwe veiligheidszones.
Volgens de wettelijke kaders uit Besluit kwaliteit leefomgeving m.b.t. explosieaandachtsgebieden rond munitieopslag gelden de volgende beperkingen:
Explosieaandachtsgebied A (400 meter):
- Geen beperkt, kwetsbare en zeer kwetsbare gebouwen en locaties;
- Geen autowegen, autosnelwegen, spoorwegen, vaarwegen of parkeerterrein voor meer dan 10 motorvoertuigen;
- Geen agrarische activiteiten die meer dan incidentele aanwezigheid van enkele personen vereisen.
Explosieaandachtsgebied B (700 meter):
- Geen beperkt, kwetsbare en zeer kwetsbare gebouwen en locaties.
Explosieaandachtsgebied C (klein: 1400 meter, groot: 1900 meter):
- Geen gebouwen waarin doorgaans een groot aantal personen gedurende een groot gedeelte van de dag aanwezig is met: vlies- of gordijngevels en grote glasoppervlakken.
NB: In de rapportage worden twee C-zones opgenomen (een reële C-zone en de grootste C-zone die op dit moment in Nederland bestaat). Dit is gedaan om een breed ‘worst-case’ beeld te geven. Bij een mogelijke daadwerkelijke realisatie wordt er maar 1 C-zone vastgesteld. Binnen deze zone zijn dus enkel beperkingen met betrekking tot gebouwen met vlies- en gordijngevels met grote glasoppervlakken waar gedurende een groot deel van de dag veel mensen aanwezig zijn. Voor andere gebouwen en activiteiten gelden er geen beperkingen binnen de C-zone.