Munitieopslag - veelgestelde vragen over de gevolgen voor natuur en recreatie

Wat zijn de gevolgen van een grootschalige munitieopslag voor het Staphorster bos?

De gevolgen van een munitieopslag voor de natuur worden bij het planMER-onderzoek in beeld gebracht. Dit weegt mee in de uiteindelijke beslissing voor de voorkeurslocatie. Wanneer de plannen doorgaan, wordt de bestaande munitieopslag vergroot van ongeveer 15 hectare naar ongeveer 70 hectare. Het grootste gedeelte van het Staphorster bos (ongeveer 940 hectare) blijft in dat geval gewoon toegankelijk. Ook de recreatieplas de Zwarte Dennen blijft toegankelijk. Alleen mag je niet in de buurt van de munitieopslag komen vanwege de veiligheidszones die er omheen liggen.
Zoals ook in de nieuwe visie Recreatie en Toerisme staat, is en blijft het Staphorster bos met de Zwarte Dennen een van de belangrijkste recreatiegebieden van de gemeente.

Wordt recreatieplas de Zwarte Dennen gesloten als de grootschalige munitieopslag er komt?

Recreatieplas de Zwarte Dennen blijft toegankelijk en kan gebruikt worden zoals het ook nu gebruikt wordt. Ook het grootste gedeelte van het Staphorster bos blijft toegankelijk. Het toegankelijk houden van de Zwarte Dennen is voor de gemeente dan ook een belangrijke voorwaarde aan Defensie.
We hebben van Defensie een kaartje met de bestaande en nieuwe veiligheidszones gekregen, zie onderaan deze pagina. Daaruit blijkt dat de veiligheidszones van een grootschalige munitieopslag grotendeels overeenkomen met de bestaande veiligheidszones. Voor zone A en B gelden de meeste beperkingen. Zwemplas de Zwarte Dennen ligt in zone C.

Worden voor de realisatie van de grootschalige munitieopslag ook bomen gekapt? Is dat wel toegestaan in een natuurgebied als Boswachterij Staphorst?

Het uitgangspunt is dat zo weinig mogelijk bomen gekapt worden en zo weinig mogelijk natuur verdwijnt. Ook de bouw van een grootschalig munitiecomplex moet zo natuur-inclusief als mogelijk gebeuren. Maar het is onvermijdelijk dat een deel van de bomen en natuur in eerste instantie verdwijnt om de bunkers en voorzieningen te realiseren.

Een deel van het beoogde terrein (dus een deel van de 70 hectare) is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Bouwen in een NNN-gebied is mogelijk als voldaan wordt aan de regel voor NNN-gebieden om te compenseren. Bij deze compensatie geldt ook een kwaliteitstoeslag. Hiervoor dient een natuurcompensatieplan opgesteld te worden.

Hoe worden de natuurwaarden op het terrein van de munitieopslag zo goed mogelijk geborgd?

Defensie moet zich net als andere overheden en partijen houden aan natuurregels. Dit betekent dat bij bouwen in een Natuur Netwerk Nederland (NNN) gebied hiervoor compensatieregels gelden. In principe moet hetzelfde type NNN-gebied terugkomen en er geldt een kwaliteitstoeslag, waardoor meer NNN-gebied terugkomt dan eventueel verdwijnt. Dit wordt vastgelegd in een compensatieplan.
Ook op het terrein zelf kan en zal Defensie aandacht voor natuur hebben, bijvoorbeeld door natuur-inclusief bouwen waar dit kan en bepaalde bomen te sparen wanneer dit mogelijk is. Tijdens de bouw gelden ook regels voor het broedseizoen en voor beschermde soorten, wanneer die aangetroffen worden.
Ook de bestaande munitieopslag is NNN-gebied. Dit gebied met veel natuur heeft een andere kwaliteit dan de andere delen van het bos.