Munitieopslag - veelgestelde vragen over (de inrichting van) het terrein van de munitieopslag

Hoe komt het nieuwe munitieopslagterrein eruit te zien? Wordt het net als Veenhuizen allemaal beton?

Dit is nader te bepalen in de volgende planfase, maar de omgeving van Veenhuizen is anders dan die van Staphorst. Het is zo dat voor de constructie en veiligheid van de bunkers en verplaatsen van munitie op het terrein relatief veel beton/verharding nodig is. Bij de inrichting van het terrein zal wel zo zoveel als mogelijk rekening worden gehouden met een goede inpassing in de omgeving. Ook wordt in het kader van natuurcompensatie in een groter gebied gekeken naar uitbreiding en versterking van de natuurwaarden.

Worden voor de inrichting van het terrein alle bomen gekapt?

Het uitgangspunt is dat zo weinig mogelijk bomen gekapt worden en zo weinig mogelijk natuur verdwijnt. Ook de bouw van een grootschalig munitiecomplex moet zo natuur-inclusief als mogelijk gebeuren. Maar het is onvermijdelijk dat een deel van de bomen en natuur in eerste instantie verdwijnt om de bunkers en voorzieningen te realiseren.
Defensie moet zich net als andere overheden en partijen houden aan natuurregels. Omdat een deel van het beoogde terrein onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) is, gelden natuurcompensatie regels. Lees meer hierover bij de vragen Gevolgen voor natuur en recreatie.

Hoeveel bunkers komen er te staan?

Er zullen meerdere bunkers bijkomen, maar het precieze aantal daarvan is onbekend. Er wordt pas een ontwerp gemaakt als het kabinet een besluit heeft gemaakt.

Hoe groot wordt het terrein van de mogelijke grootschalige munitieopslag?

De benodigde omvang is 70 hectare. Op het kaartje met de bestaande en nieuwe veiligheidszones is dit ruimer ingetekend. Dit betekent dat nog enige optimalisatieruimte mogelijk is in het ingetekende gebied. Deze optimalisatie is ook onderdeel van het onderzoek in deze planfase.