Munitieopslag - veelgestelde vragen over de voorwaarden van het Staphorster bod
Wat zijn de voorwaarden van Staphorst voor grootschalige munitieopslag?
De gemeente Staphorst wil borgen dat Defensie op de juiste manier omgaat met de veiligheid en zorgen van inwoners in Staphorst. Daarom heeft de gemeente het ‘Staphorster bod voor grootschalige munitieopslag aan de Rijksoverheid’ gedaan. Kort samengevat zijn dit de voorwaarden die hierin staan:
- Zorg goed voor de direct omwonenden en hun veiligheid. Daarbij hoort ook een goede dialoog met de plannenmakers van Defensie en de inwoners. Dat gaat bijvoorbeeld over natuur en recreatie in het omringende Staphorster Bos en blijvende toegang tot nabijgelegen recreatieplas de Zwarte Dennen.
- De veiligheid op onze wegen. Voor een vlot en veilig transport van en naar de opslag zijn een rechtstreekse aansluiting op de A28 en een veilige spoorwegovergang noodzakelijk.
Met het Staphorster bod zorgen we ervoor dat de Rijksoverheid inclusief Defensie weet wat de voorwaarden van Staphorst zijn, vóórdat het besluit wordt genomen. Als het kabinet besluit dat Staphorst de voorkeurslocatie is, dan zijn de voorwaarden uit het Staphorster bod de agendapunten waarover we met Defensie in gesprek willen als het gaat om de inrichting en uitvoering. Zodat er mèt ons gepraat wordt en niet over ons.
In het Staphorster bod staan voorwaarden die al langer een wens zijn van Staphorst. Hoe zit dat?
De gemeente vindt veiligheid voor haar inwoners het allerbelangrijkst. Het klopt dat de genoemde voorwaarden voor een vlot en veilig transport wensen zijn die we als gemeente al langer hebben. Ook Defensie heeft de voorkeur om munitietransporten veilig en buiten de dorpskernen om uit te voeren. Dit valt samen met de knelpunten die al geïdentificeerd zijn vanwege de veiligheid op onze wegen en de toenemende verkeersdruk op de Stovonde.
Als er een grootschalige munitieopslag in Staphorst komt, is het dan ook noodzakelijk deze wensen om te zetten in voorwaarden aan Defensie.
Wat doet de gemeente Staphorst tot het moment van besluitvorming?
Net als de andere locaties die nog onderdeel zijn van het onderzoek, moeten we de resultaten van het planMER-onderzoek afwachten.
Gemeente Staphorst heeft met het Staphorster bod wél al aangegeven wat de voorwaarden zijn, als uit het onderzoek komt dat Staphorst de voorkeurslocatie voor grootschalige munitieopslag is. Totdat het onderzoek is afgerond, zullen we inwoners en betrokkenen zoveel mogelijk blijven informeren. Zo kunnen we ook de zorgen die er leven over de uitbreiding van de munitieopslag inventariseren en de vragen waar mogelijk beantwoorden.