Munitieopslag - veelgestelde vragen over het proces
Komt er een grootschalige munitieopslag in Staphorst?
Dat is nog niet zeker. De gemeente Staphorst bepaalt niet of het munitiedepot er wel of niet komt. Dat doet het kabinet. Eind mei 2025 wordt het zogenaamde planMER-onderzoek afgerond (milieueffectrapportage). Dit onderzoek gaat over de effecten van een grootschalige munitieopslag op onder meer de omgeving, milieu, geluid en natuur. Op basis van de resultaten van het onderzoek stelt het kabinet dan een voorkeurslocatie vast.
Staphorst was eerst één van de negen mogelijke locaties voor grootschalige munitieopslag. Om inwoners zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven, heeft Defensie op basis van de eerste onderzoeksresultaten bepaald welke locaties wel of niet verder onderzocht worden. Op 12 november 2024 stuurde Defensie een brief aan de Tweede Kamer waarin staat dat de bestaande munitieopslag aan de Gorterlaan in Staphorst nog één van de drie mogelijke locaties voor grootschalige munitieopslag is. Er zijn nu dus nog mogelijke drie locaties over die verder onderzocht worden: Biddinghuizen, Weerselo en Staphorst. Uiteindelijk heeft Defensie voorkeur voor één grote locatie voor munitieopslag.
Waarom heeft de gemeente zichzelf bij Defensie in beeld gebracht als locatie voor grootschalige munitieopslag?
De plannen en zoektocht van Defensie naar oefen- en opslaglocaties kwamen in de gemeenteraad aan de orde. Vanuit de gemeenteraad is het signaal meegegeven dat de zoektocht van Defensie het landsbelang dient en Staphorst daar mogelijk een bijdrage aan kan leveren.
Vanuit deze opdracht heeft het college aan Defensie gevraagd om te onderzoeken of de bestaande munitieopslag in Staphorst geschikt is voor uitbreiding. Naar aanleiding hiervan is er contact geweest met Defensie en heeft Defensie Staphorst toegevoegd aan de lijst met te onderzoeken locaties.
De gemeente vindt dat de zoektocht van Defensie het landsbelang dient. Vanwege de toegenomen dreiging ziet de gemeente hulp aan Defensie als een urgente opgave. En Staphorst kan daar mogelijk een bijdrage aan leveren.
We zien de plannen van Defensie als een regionale opgave die bij ons past. In Staphorst is namelijk al een munitieopslag van Defensie aanwezig, die vanwege de ligging uitgebreid kan worden.
Wanneer inderdaad wordt gekozen om hier een grootschalige munitieopslag van te maken, dan wil de gemeente dat Defensie op de juiste manier omgaat met de veiligheid en zorgen van inwoners van Staphorst. En voldoet aan de voorwaarden die staan in het ‘Staphorster bod voor grootschalige munitieopslag’.
Kan ik invloed hebben op de plannen van defensie en het uiteindelijke besluit?
Ja, dat kan.
Het kabinet stelt de voorkeurslocatie voor grootschalige munitieopslag vast met het vaststellen van het document Ontwerp Nationale Beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. Daarna ligt dit document ter inzage en is het voor iedereen mogelijk om een zienswijze op de voorkeurslocaties in te dienen.
Defensie beantwoordt de zienswijzen in een ‘Nota van Antwoord’. Deze Nota van antwoord zal behandeld worden in de Tweede Kamer. Daarna stelt het kabinet de definitieve Nationale Beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie met de voorkeurslocaties vast. Hier is geen beroep en bezwaar op mogelijk.
Op de website van Defensie staat een tijdlijn met de stappen in dit proces.
Daarna start de voorbereiding voor inrichting van de locatie met een lokaal en regionaal proces van visievorming. Over hoe het eruit komt te zien, welke koppelkansen mogelijk zijn en om eventuele aandachtspunten waar mogelijk op te lossen. U kunt daar invloed op hebben. Hoe dat gaat, wordt tegen die tijd bekendgemaakt.
Waar kunnen inwoners het beste terecht om bedenkingen en bezwaren te uiten en antwoord van Defensie te krijgen?
Bewoners kunnen hun vragen sturen naar ruimtevragen.defensie@mindef.nl. Defensie probeert de vragen zoveel mogelijk te beantwoorden.
Wanneer inwoners bedenkingen en bezwaren bij een voorkeurslocatie hebben, adviseert Defensie om later dit jaar gebruik te maken van de mogelijkheid van inspraak tijdens de ter inzagelegging van de Ontwerp Nationale Beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD). Naar verwachting is dit in het 2e kwartaal van 2025. Iedereen kan dan een formele zienswijze indienen die Defensie zal beantwoorden met een Nota van Antwoord. Meer informatie hierover is dan te vinden via de website van het NPRD.
Wanneer is er meer bekend en hoe gaat het verder?
Eind mei 2025 is het onderzoek naar de milieueffecten van grootschalige munitieopslag op de drie overgebleven locaties afgerond. Daaruit volgt een voorkeurslocatie voor grootschalige munitieopslag. Het kabinet stelt deze voorkeurslocatie vast met het vaststellen van het document Ontwerp Nationale Beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. De onderzoeksresultaten en hoe de keuze voor de voorkeurslocatie is gemaakt, bijvoorbeeld met informatie vanuit de omgeving, gemeenten, provincies, bedrijven en stakeholders, worden samengevat in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer. Daarna ligt het document Ontwerp Nationale Beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie ter inzage en kunt u een zienswijze indienen.
In de tweede helft van 2025 beantwoordt Defensie de zienswijzen in een ‘Nota van Antwoord’. Deze Nota van antwoord zal behandeld worden in de Tweede Kamer. Eind 2025 stelt het kabinet de definitieve Nationale Beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie met de voorkeurslocaties vast. Hier is geen beroep en bezwaar op mogelijk.
Op de website van Defensie staat een tijdlijn met de stappen in dit proces.
Daarna start de voorbereiding voor inrichting van de locatie met een lokaal en regionaal proces van visievorming. Over hoe het eruit komt te zien, welke koppelkansen mogelijk zijn en om eventuele aandachtspunten waar mogelijk op te lossen. U kunt daar invloed op hebben. Hoe dat gaat, wordt tegen die tijd bekendgemaakt.
De bekendmaking van de voorkeurslocatie voor grootschalige munitieopslag door het kabinet stond eerst gepland in het eerste kwartaal van 2025. Omdat een zorgvuldige afronding van het onderzoek meer tijd vraagt, is de planning bijgesteld. Het beleidsstuk Ontwerp Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie met daarin de voorlopige voorkeurslocaties verschijnt eind mei 2025. Dit uitstel heeft geen gevolgen voor de rest van de planning. Voor de zomervakantie kan iedereen die dat wil een zienswijze indienen.