Proef met hergebruik bermmaaisel succesvol
Gemeente Staphorst kan het maaisel van bermen en sloten inzetten als bodemverbeteraar in de landbouw. Dat blijkt uit een proef die de gemeente tussen 2021 en 2024 uitvoerde met lokale agrariërs. Het college heeft daarom besloten een deel van het maaisel te blijven leveren aan agrariërs.
Het gaat om maaisel dat vrijkomt bij het beheer van de openbare ruimte. Zo maait de gemeente bermen en korft het waterschap sloten. Tussen 2021 en 2024 bracht de gemeente een deel van dit maaisel - ook wel groene reststromen genoemd - als proef naar agrariërs.
De gemeente controleerde daarbij eerst of het maaisel schoon was. Ook bracht ze een middel (katalysator) aan dat stank tegengaat en het maaisel geschikter maakt als bodemverbeteraar. Vervolgens brachten de agrariërs het maaisel aan op hun grond. Dit verbetert de grond, omdat het het bodemleven stimuleert. De grond wordt daardoor vruchtbaarder, weerbaarder tegen ziektes en houdt water beter vast.
Uit de eindrapportage van de proef blijkt dat deze werkwijze succesvol was. De kwaliteit van het maaisel dat de gemeente leverde was geschikt als bodemverbeteraar. Samen met de agrariërs heeft de gemeente daarom besloten de werkwijze voort te zetten. Elke twee jaar zal ze de werkwijze evalueren.
Wethouder Jan Carlo Bos: "De gemeente Staphorst wil circulair werken. Dat houdt in dat we grondstoffen hergebruiken. Het maaisel is zo’n grondstof. We zijn heel blij met deze geslaagde proef. We hebben een heel fijne samenwerking met de agrariërs opgebouwd. Samen met hen kunnen we zo de bodem verbeteren".