Veelgestelde vragen en antwoorden over de inventarisatie op de vakantieparken
Waarom laat de gemeente een inventarisatie uitvoeren op de vakantieparken?
De inventarisatie maakt deel uit van het project Vitale vakantieparken. Dat project is gericht op het versterken van recreatie en toerisme in de gemeente Staphorst. Daarbij hoort het beëindigen van permanente bewoning op de vakantieparken. Het is de bedoeling dat de vakantiewoningen alleen gebruikt worden voor ontspanning en vakantie.
De inventarisatie is bedoeld om een volledig beeld te krijgen van hoe de vakantiewoningen op alle parken worden gebruikt. Zo wordt ook duidelijk wat waar nodig is om permanente bewoning te beëindigen. Ook wordt zo duidelijk wie daarbij advies of ondersteuning nodig hebben.
Wie voeren de inventarisatie uit?
De inventarisatie wordt uitgevoerd door toezichthouders. Zij werken in opdracht van de gemeente. Ze dragen een jas van de gemeente. Ook hebben zij een legitimatiepas bij zich. Met die pas kunnen ze bewijzen dat ze toezichthouder voor de gemeente zijn. Verder dragen toezichthouders voor hun eigen veiligheid altijd een bodycam. Dat is een kleine draagbare camera.
Hoe gaan de toezichthouders te werk?
De toezichthouders bellen aan bij elke vakantiewoning. Daarna stellen ze vast wat ter plekke zichtbaar is. Ze kijken wie aanwezig zijn en ze stellen de aanwezige(n) vragen. Ook maken ze foto's. Ze kijken naar de aan- of juist afwezigheid van persoonlijke spullen. En ook of er bijvoorbeeld auto's of fietsen staan. Over dit alles stellen zij een controlerapport op.
Welke wettelijke bevoegdheden hebben de toezichthouders?
De toezichthouders werken in opdracht van de gemeente. Ze hebben speciale wettelijke bevoegdheden. Deze bevoegdheden staan in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Voor toezichthouders geldt altijd dat zij alleen mogen doen wat nodig is om hun taak uit te voeren. In dit geval is die taak: vaststellen hoe de recreatiewoning wordt gebruikt.
Volgens artikel 5:15 van de Awb mogen de toezichthouders op een woonerf komen. Anders gezegd: zij mogen komen op alle grond om de woning heen. Dat mag zonder toestemming van de eigenaar of de aanwezige(n). Ze hebben wél toestemming nodig om de woning binnen te gaan. Dat mag namelijk alleen als de aanwezige huurder of de eigenaar dat goed vindt. Die toestemming kan ook op elk moment weer worden ingetrokken.
Volgens artikelen 5:16 en 5:18 van de Awb mogen toezichthouders 'inlichtingen vorderen’. Anders gezegd: zij mogen om informatie vragen. Ook mogen ze ‘zaken onderzoeken'. Ze mogen dus rond de woning lopen om te kijken hoe die wordt gebruikt. Ook mogen ze ‘monsters nemen’. Daaronder valt ook dat ze foto's mogen nemen, bijvoorbeeld ook van buiten naar binnen.
Volgens artikel 5:20 van de Awb moet iedereen meewerken met een toezichthouder.
Wanneer komen de toezichthouders?
Wanneer de toezichthouders komen kondigt de gemeente niet van tevoren aan. De gemeente is dat wettelijk ook niet verplicht. Het is dus niet bekend wanneer de toezichthouders komen.
Wat gebeurt er nadat de toezichthouders zijn geweest?
De toezichthouders leveren hun controlerapporten in bij de gemeente. Een jurist van de gemeente beoordeelt voor elke vakantiewoning of er wel of niet sprake is van permanente bewoning. Het gaat om de beoordeling of de gebruiker de recreatiewoning wel of niet als hoofdverblijf gebruikt.
Voor deze beoordeling gebruikt de jurist onder andere het controlerapport van de toezichthouders. De beoordeling is voor elk adres maatwerk. De jurist kijkt bijvoorbeeld ook naar de Basisregistratie Personen (BRP). Of naar het gebruik van gas, water en elektriciteit op het adres van de vakantiewoning.
Kan ik bezwaar maken tegen het toezicht?
U kunt geen bezwaar maken. Het is namelijk wettelijk verplicht om met de toezichthouders mee te werken. Meer daarover leest u bij de vraag ‘Welke bevoegdheden hebben de toezichthouders?'.
Sommige mensen vinden het toezicht vervelend. Helaas is het toezicht nodig om helder te krijgen of de aanwezigen zich wel of niet houden aan de regels. En ook om het verschil te zien tussen de vakantiewoningen waarbij alles in orde is en woningen waarbij dat niet zo is. En om vergissingen daarover te voorkómen.
U hoeft natuurlijk niet te wachten tot de toezichthouders langskomen. Bent u eigenaar of huurder van een vakantiewoning? Dan kunt u zich ook nu al bij de gemeente melden via vitalevakantieparken@staphorst.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Wat voor soort vragen stellen de toezichthouders?
De vragen gaan over het gebruik van de woning. Die vragen zijn bedoeld om te achterhalen of de woning voor vakantie of als hoofdverblijf wordt gebruikt. Ze vragen of de gebruiker van de recreatiewoning daar (permanent) woont. Als dat zo is vragen ze waarom en wat de bewoner doet om die situatie op te lossen. Het kan zijn dat de aanwezige deze vragen ervaart als erg persoonlijk. Juist die persoonlijke vragen zijn nodig. Want dan wordt duidelijk of de aanwezige er permanent woont óf er is voor ontspanning en vakantie. Ook wordt zo duidelijk wie advies of ondersteuning nodig hebben.
Waarom maken de toezichthouders foto's? En wat gebeurt er met die foto's?
De toezichthouders nemen foto's om het gebruik van de vakantiewoning vast te leggen. Ze fotograferen alleen de situatie en niet de aanwezige personen. De foto's komen in het controlerapport.
Die foto's worden niet uitgewisseld met andere organisaties. Voor de controlerapporten en die foto's geldt een bewaartermijn.
- Is er geen overtreding van de regels vastgesteld? Dan geldt voor het controlerapport een bewaartermijn van 5 jaren.
- Is er wel sprake van een overtreding? Dan krijgt de overtreder eerst een bestuurlijke waarschuwing. Als de overtreder daarna de overtreding beëindigt, dan geldt ook een bewaartermijn van 5 jaren.
- Blijft de overtreding bestaan? Dan krijgt de overtreder een last onder dwangsom. In zo'n geval geldt een bewaartermijn van 10 jaren. Na de bewaartermijn worden de rapporten met de foto's verwijderd.
Bij wie komen de toezichthouders langs?
De toezichthouders komen langs bij alle recreatiewoningen op de vakantieparken in IJhorst. Voor sommige recreatiewoningen heeft de gemeente de situatie al voldoende in beeld. Daar hoeven de toezichthouders dan niet meer langs te gaan. Soms is juist nog een tweede controle nodig, wanneer meer duidelijkheid nodig is.
Wat moeten de huurders doen als de toezichthouders langskomen?
Laat uw huurders weten dat het kan gebeuren dat de toezichthouders langskomen. U kunt uw huurders vertellen wat die toezichthouders komen doen. En ook hoe de huurders kunnen meewerken. Meewerken is namelijk verplicht. U kunt uw huurders natuurlijk ook verwijzen naar deze lijst met veelgestelde vragen.
Stond uw vraag over de inventarisatie hier niet bij?
Stel dan uw vraag aan het projectteam via vitalevakantieparken@staphorst.nl. U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie.