Wonen op een vakantiepark, mag dat?
Woont u op een vakantiepark of bent u dat van plan? Wonen op een vakantiepark mag niet. Hieronder leest u waarom dat niet mag. De gemeente controleert op vakantieparken of mensen zich daaraan houden.
In Nederland mag je alleen wonen op plekken met een woonbestemming
‘Woonbestemming’ betekent dat die plek bedoeld is om er te wonen. Een vakantiepark heeft een ‘recreatiebestemming’ en is dus bedoeld om er te recreëren. Anders gezegd: je viert er vakantie of brengt er je vrije tijd door. Het is dus niet de bedoeling dat je op een vakantiepark woont.
Sommige mensen wonen toch op een vakantiepark
Het kan zijn dat ze op zoek zijn naar een huis, maar dat nog niet hebben gevonden. Soms willen mensen op hun vakantiepark blijven vanwege de rust en ruimte. Andere mensen verbergen zich op een vakantiepark, bijvoorbeeld omdat ze schulden hebben.
Heeft u problemen en woont u daarom op een vakantiepark? Neem voor hulp en advies contact op met Team Samenleving van de gemeente. U bereikt dit team via (0522) 46 74 66 of teamsamenleving@staphorst.nl. We helpen u graag verder. Wilt u liever eerst meer informatie? Of wilt u direct zelf organisaties benaderen voor hulp, ondersteuning en advies? Kijk dan op de pagina Zorg, jeugd en inkomen.
Wonen op een vakantiepark heet ‘permanente bewoning’
Dat betekent dat u een vakantiewoning op een park gebruikt als uw vaste huis. Om te bepalen of u dat doet, wordt onder andere gelet op:
- of u in de Basisregistratie Personen (BRP) ingeschreven staat op het adres van de vakantiewoning;
- of u een ander woonadres heeft;
- het verbruik van elektriciteit, gas en water op het adres van de vakantiewoning.
Ook in de gemeente Staphorst is zulke permanente bewoning verboden
U mag dus niet wonen in een vakantiewoning. Ook niet tijdelijk. En ook niet in een chalet of stacaravan. De gemeente controleert of u zich hieraan houdt.
- Houdt u zich er niet aan? Dan krijgt u eerst een brief van ons. Daarin staat dat u niet mag wonen in de vakantiewoning. Ook staat erin dat u moet verhuizen naar een plek waar u wél mag wonen.
- Als u toch blijft wonen in de vakantiewoning kunt u een boete krijgen. Zo’n boete heet een dwangsom.
- Het kan ook zijn dat iemand ons vraagt om bij u te controleren. Zo iemand dient dan bij de gemeente een ‘handhavingsverzoek’ in. De gemeente is verplicht zo’n handhavingsverzoek te behandelen. Binnen een bepaalde periode moeten we dan besluiten of we komen ‘handhaven’. Dat betekent dat we komen controleren én dat we zorgen dat u zich aan de regels houdt. Dan gebeurt wat hierboven bij de eerste twee punten staat beschreven.
Dit kunt u zelf doen
Weet u niet zeker of u zich op het vakantiepark aan de regels houdt? Neem daarover dan met ons contact op via telefoonnummer (0522) 46 74 00 of e-mail vitalevakantieparken@staphorst.nl. We helpen u graag verder.
Veelgestelde vragen en antwoorden over permanente bewoning van een recreatiewoning
Meer informatie
Heeft u nog een andere vraag dan de vragen hierboven? Neem daarover dan contact op met ons via telefoonnummer (0522) 46 74 00 of e-mail vitalevakantieparken@staphorst.nl. We helpen u graag verder.